Lampvõimendi 6P3S SE Stereo (2009)

Mingil eluperioodil tundus idee heli võimendamisest klaaskolvi sees, vaakumis, vaimustav. Tegelikult tundub siiani, kuid elektronlampvõimendite maailmas heade tulemuste saavutamiseks, olgem ausad, on vaja palju raha. Siiski, käe võib valgeks saada ka tudengistaatuses olev kodanik. Näiteks vana vene teleka juppe ära kasutades.





Tutvusin teooriaga (väga hea materjal oma ala proffilt), uurisin skeeme ja teiste poolt valmis ehitatud lahendusi. Vaatasin üle ka oma juba olemasolevad detailid ning arvestades oma algaja staatust, otsutasin esimeseks projektiks valida 6P3S jugatetroodil põhineva "Single Ended" lahenduse. Tegemist on üsna lihtsa skeemi-tüübiga, kus ühe kanali kohta läheb tarvis vaid 1,5 elektronlampi. Kogu võimendi ehitamisel saaks hakkama siis kolme lambiga: eelastmes väike kaksiktriood ning kummagi kanali lõpus üks 6P3S võimsustetrood. Mõned näited materjalidest, mida tuli asjast sotti saamiseks läbi töötada:

Datasheet. E täht lambi tüübis märgib ära, et tegu on vastupidavama variandiga.

Vahel on igasuguste arvutuste asemel lihtsam kasutada graafilist meetodit.

Üks näidis lihtsast SE lahendusest.



Uurimustöö tulemusena joonistasin valmis omale sobivad skeemid nii võimendusosa kui toiteosa jaoks. Skeemil võib näha, et eelastmes olev 6N9S lambi mõlemad trioodid on ühendatud paralleelselt. Sellise lülituse eelistest ja vigadest saab lugeda ülevalpool viidatud teooria lingi alt. Oma skeemis ei kasuta ma ka mingisugust tagasisidet. Väljundtrafoks on veneaegse lampteleka helivõimendi väljundtrafo TVZ-1-9 (ТВЗ-1-9). Selle trafoga on niisugune lugu, et asja temast saab kuid selleks tuleb temaga enne natuke tegeleda. Nimelt on koostekvaliteet suures ulatuses kõikuv. Igaksjuhuks tuleks trafo lahti võtta ja õhupilu üle kontrollida. Soovitatakse trafot ka parafiini sees keeta. Kui aega ja tahtmist on siis võib ТВЗ-1-9 trafot ka tõsiselt modida, näiteks niimodi («Супертрансформатор» из ТВЗ 1-9 или ТВК). Mina selleni ei jõudnud.
.




Toiteosa pole harilik. Trafoks kasutasin TSSH-170 (ТСШ-170), mille sekundaari pidin maha harutama ja uue kerima. Üldiselt, kui mingitki masinat kerimise jaoks pole kasutada, siis ei soovita seda tööd ette võtta, jube nikerdamine. Mul oli tööjuures õnneks üks poolpidune kerimispink olemas, ning paari tunniga sain hakkama. Kahjuks ei suutnud keskväljavõttega sekundaari poolile ära mahutada (paraja jämedusega traati polnud käepärast) ning seetõttu ilusat, vaid kenotronil põhinevat alaldit ei saanud rakendada. Otsustasin negatiivse poolperioodi alaldada pooljuhtdioodidega ning positiivse kenotronidega. Kaks kenotroni paralleelselt selletõttu, et trafost saadav üsna suur anoodvool oleks võimalik ka ära alaldada, juhul kui kunagi hiljem tahaks seda toidet mõnes muus näljasemas skeemis kasutada. Kaks 6P3S tetroodi lõppastmes söövad ka kokku ligi 140mA, seega siinkohal topelt ei kärise. Toite silumiseks kasutatav drossel pärineb samuti lamptelekast. Hea oleks kui kumbki võimendi kanal saab toite läbi eraldi drosseli kuid ei olnud teist sarnast kusagilt võtta ja otsustasin kasutada ühte.





Kõik vajalikud lambid leidsin kuurist (nos). Vanad kuid kasutamata.





Natuke tinutamist ja puutööd:






Ja hõõguma ta sai...



Praguline värvieffekt tuli sellest, et alguses värvisin kogu kupatuse hõbedaseks nin siis katsin mustaga, mis aga tõmbas praguliseks.


Omas elemendi "Majak" lairibakõlaritega.

Veel ühes elemendis 4A28 lairibakatega. Lõpus 6P6S.



Võimendi heli meeldis mulle. Kuulasin teda "Majaki" lairibakõlaritega ning vaatamata nõrgale (loe harjumatule, SE omapära) bassiosale oli helipilt väga meeldiv. Hiljem olen katsetanud ka tagasiside lisamist ning lampide vahetamist 6P6S vastu. Tagasiside aitab hästi nõrga bassiosa vastu kuid võimendi gain väheneb tuntavalt. Tulevikus ehk saab väljundtrafod paremate vastu välja vahetada ning paraja tagasiside välja häälestada. Korralikke lairibakõlareid on ka tema jaoks tarvis. Võimsuseks mõõtsin mingil hetkel 6P3S lampidega 2 x 1,5W.




No comments:

Post a Comment